לפעמים אני חושבת - מה מניע אותי? מה גורם לי לקום מהמיטה ולצאת אל היום החדש? התשובה תמיד מובילה אותי בחזרה אל החלומות שלי.
אחד הדברים שאני הכי מתלהבת ממנו בשיטת דרמובה הוא השימוש במשחק כחלק אינטגרלי מתהליך הלמידה.
אני אומרת: "אם זה לא כיף, זה לא דרמובה!"
כשאני מסבירה את הגישה הזו, אני מתחילה בשאלה פשוטה: "איך אתם חושבים שילדים לומדים הכי טוב?" התשובה כמעט תמיד זהה - כשהם נהנים! וזה בדיוק מה שאנחנו עושים בשיטה שלנו.
בדרמובה, כל שיעור הוא כמו הרפתקה קסומה. אנחנו לא פשוט יושבים ומשננים אותיות. במקום זה, אנחנו הופכים את הכיתה למגרש משחקים של למידה. למשל, כשאנחנו לומדים על האות 'ק', אנחנו יכולים לשחק "קופסא קופצת". הילדים מזהים מילים שמתחילות ב-'ק' וקופצים לתוך קופסא דמיונית. זה לא רק משעשע, זה גם מחבר את הצליל של האות לתנועה ולחוויה מוחשית.
או, נניח שאנחנו עובדים על זיהוי צלילים. במקום לשבת ולהקשיב, אנחנו משחקים "צייד הצלילים". הילדים מסתובבים בכיתה עם "משקפת" דמיונית, מחפשים חפצים שמתחילים בצליל מסוים. זה הופך את הלמידה להרפתקה מרגשת!
מה שאני אוהבת להדגיש זה שהמשחקים האלה הם לא סתם "הפסקה" מהלמידה. הם הלמידה עצמה! כשילד משחק, הוא לא רק נהנה - הוא מפעיל את כל החושים שלו, מתרגל מיומנויות מוטוריות, מפתח כישורים חברתיים, ומחזק את הזיכרון שלו. כל אלה תורמים באופן ישיר ליכולת שלו ללמוד ולזכור.
יתרה מזאת, המשחק מסייע להפחית לחץ וחרדה שלפעמים מתלווים ללמידה. כשילד נהנה, הוא יותר פתוח ללמידה, יותר מוכן לקחת סיכונים ולנסות דברים חדשים. זה יוצר מעגל חיובי של למידה והצלחה.
אני תמיד מזכירה להורים ולמורים שהמשחק הוא לא "בזבוז זמן". זו הדרך הטבעית והאפקטיבית ביותר של ילדים ללמוד. בשיטת דרמובה, אנחנו פשוט מנצלים את הכוח הזה כדי להפוך את לימוד הקריאה לחוויה מהנה ובלתי נשכחת.
בסופו של יום, כשאני רואה ילד שמחייך ומתרגש לקראת שיעור קריאה, אני יודעת שעשינו משהו נכון. כי ילד שנהנה ללמוד היום, יהיה לומד נלהב כל חייו. וזו, בעיניי, המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים לתת.
כשאני מדברת על שילוב משחק בלמידה בשיטת דרמובה, אני חייבת להזכיר את אחד הכלים האהובים עליי - משחק הקלפים "יד ביד לעולם של מילים". זה לא סתם משחק, זו חוויה לימודית מקיפה שמשלימה בצורה מושלמת את שאר חלקי השיטה שלנו.
מה שאני אוהבת במיוחד במשחק הזה הוא איך הוא מתחבר לכל השאר. הקלפים מציגים את אותן המילים שמופיעות ב'שיר החברות' - השיר הקצבי והמוזיקלי שמלמד את כל האותיות. ככה, הילדים פוגשים את אותן המילים והאותיות שוב ושוב, מה שממש מחזק את הזיכרון ואת הקשר בין הצליל, הצורה והמשמעות של כל אות.
אבל זה לא רק עניין של חזרה. כמו בכל חלק אחר בשיטה שלנו, גם כאן אנחנו מפעילים כמה שיותר חושים. הילדים רואים את האותיות והמספרים על הקלפים, שומעים ומבטאים אותם, ומרגישים את הקלפים בידיים שלהם. ואם זה לא מספיק, אנחנו גם משלבים את תנועות התיפוף על הגוף שלמדנו קודם. זה ממש הופך את הלמידה לחוויה רב-חושית מלאה!
מה שאני מוצאת מרתק זה איך המשחק הזה בונה גשר בין אותיות למספרים. כל קלף מציג גם את הערך המספרי של האות, וזה מניח יסודות להבנת גימטריה ומושגים מתמטיים מתקדמים יותר. זה פותח עולם שלם של אפשרויות למידה.
אחד הדברים שאני הכי אוהבת במשחק הזה הוא הגמישות שלו. אפשר להשתמש בו בשלבים שונים של הלמידה, להתאים אותו לגילאים ורמות שונות, ואפילו להפוך אותו למשחק משפחתי שמערב את כולם. זה לא רק מחזק את הלמידה, אלא גם יוצר חוויה חברתית חיובית סביב הקריאה.
כשאני רואה משפחה שלמה משחקת יחד ב"יד ביד לעולם של מילים", ילדים שצוחקים ונהנים תוך כדי למידת אותיות ומספרים, אני יודעת שהצלחנו ליצור משהו מיוחד. זו בדיוק הדרך שבה אני מאמינה שלמידה צריכה להיות - מהנה, מעשירה ומשותפת. וזה בדיוק מה שהמשחק הזה מאפשר.
אולי יעניין אותך גם
-
-
הכנה לשנת הלימודים החדשה: טיפים להצלחה
כמה פעילויות וטיפים שיכולים לסייע בהכנה מוצלחת של ילדים לכיתה א':
-
דרמובה - מורה לחיים, למה היא מצליחה?
למידה יכולה להיות הרבה יותר מאשר ישיבה שקטה מול ספרים וחוברות.
-
הכוח של המשחק: כיצד דרמובה משלבת חוויות המשחק והתנועתיות לשיפור הלמידה
הלמידה אינה צריכה להיות משימה יבשה ומייגעת.